A horvátországi lakás bérbeadásával kapcsolatos adókötelezettségek

Azon horvátországi ingatlan tulajdonosok számára, akik külföldi állampolgárok, és a saját ingatlanjaikat kiadják, számos kötelezettség vonatkozik.  Az egész folyamat nem túl bonyolult, csak egy kis idő szükséges ahhoz, hogy megszerezzék a szükséges dokumentumokat még a turisztikai szezon kezdete előtt.

A turisták és utazók számára szolgáló apartmanok, szobák, ágyak adózását Horvátország területén az ÁFA törvény szabályozza. E törvény szerint mindenki, aki Horvátország területén nem rendelkezik állandó vagy szokásos lakhellyel, és a külföldi vagy hazai turistáknak, utazóknak szobákat, ágyakat, apartmanokat vagy házakat ad bérbe, az Zagreb városában köteles az ÁFA regisztrálásához.

Ugyanakkor az első szolgáltatás nyújtása előtt egy adóazonosító számot is kell kérelmeznie. Mindkét esetben ezt a „P-PDV” űrlapot kell kitölteni. Angol és horvát nyelven is letölthető. Az ingatlan besorolása szerint (lakás, ház stb.) a tulajdonos megkapja a bérleti engedélyt. A horvát állampolgárokra az ÁFA –val kapcsolatban hasonló kötelezettségek vonatkoznak, de nem kell azonnal regisztrálniuk, csak abban az esetben, ha a hozam eléri a 230.000 kunát.

Továbbá a külföldieknek egy további nyilatkozatot kell kitölteni „Nyilatkozat az ingatlan tulajdonosának állapotáról, aki nem rezidens Horvátországban”. A szükséges információk főleg a származási ország adó adminisztrátortól származó adatok. Valószínűleg szükség lesz az adóilletőség megerősítésére is.   

Ezen kívül a külföldi, további bérbeadással foglalkozó ingatlan tulajdonosoknak havonta adóbevallást kell benyújtania, függetlenül attól, hogy az ingatlant kiadta vagy sem (mindig a hónap 20.-ik napján). A könyvelés vezetése is kötelező.

Horvátországi ingatlan saját használatra és gondnélküli további bérbeadás

Szeretné a saját horvátországi ingatlanát a nyári szezonban néhány hétig igénybe venni (1 – 3 hét/ év), és azt az év többi részében kiadni? Szeretné elkerülni az ingatlan bérlésével és a formális ügyekkel kapcsolatos problémákat?

Néhány rezortban olyan ingatlant vásárolhat, ahol a bérbeadással kapcsolatos teljes körű szolgáltatás biztosítva van. Ezt a szolgáltatást a rezort üzemeltetője biztosítja. Ennek köszönhetően egyszerűbbek az adószabályokból eredő kötelezettségek. Ajánlatunk: 5* csodálatos apartmanok az Adriai-tenger partján, Zadar közelében. További információk: www.apartmanok-zadar.hu. További információkért, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: