Spanyolország a jogszabályok módosításával szeretné vonzani a külföldi befektetőket

A Spanyol kormány szeretné a leghamarabb megvitatni a lehetséges változtatásokat a létező bevándorlási törvényben. Így szeretné az országot még atraktívabbá tenni a külföldi befektetők számára.

A legfőbb vitatott változás a tartózkodási engedély automatiokus és garantált megadása azon külföldieknek, akik ingatlant vásárolnak legalább egy meghatározott értékben. Ez a meghatározott összeg 250 ezer euró lenne. A kormány úgy véli, hogy ez a változás több külföldi befektetők által vásárolt spanyol ingatlanhoz járulhatna hozzá.

A változást a szakértői testület javasolta, melynek tagjai közül nem hiányzik Jacinto Solen Matutes sem, Pompeu Fabra Egyetem professzora. Szerinte a következmények mindkét oldalra befolyással lennének: mint Spanyolországra, úgy a külföldi érdeklődőkre a spanyol ingatlanok iránt.

„A gazdag ügyfelek új hulláma Oroszországból, Kínából, Dél-Amerikából vagy a Közel-keleti országokból ingatlant vásárolna Spanyolországban, ahol kiváló időjárás, magas életszínvonal és vonzó árak várják az érdeklődőket. A következő fontos tényező, különösen az Európán kívüli országok érdeklődői számára, hogy Spanyolország az Európai Unió tagállama,“ magyarázza Solen. „Jelenleg több ezer potenciális vevő keres ingatlant Franciaországban, Nagy-Britanniában vagy éppen Cipruson, és ezt pontosan az európai tartózkodási engedély megszerzése érdekében,“ teszi hozzá a professzor azzal, hogy hasonló rendszer bevezetését javasolja, mint az említett országokban.

A külföldi befektetők érdeklődése azonban most sem kicsi. Az ingatlanárak csökkenése ugyanis tovább folytatódik, és ez valószínúleg hatással van az ország vonzerejére a befektetők szemében. Az idei első negyedévben a külföldi befektetőknek eladott ingatlanok száma 36,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Jacinto Solen Matutes és más szakétrők ezen kívül javasolják, hogy a hosszútávú tartózkodási engedélyek (2-5 év) tulajdonosai újonnan ne vesszék el ezt az engedélyt, ha külföldön töltenek több, mint hat hónapot. A szakértők azt is tanácsolják, hogy ez az intézkedés ne legyen alkalmazható, ha az illetékes spanyol ingatlan tulajdonosa. Ugyanakkor kérik az egész indítvány mihamarabbi elbírálását.

Szakértők szerint, ha a módosítást elfogadják, a Spanyolországban eladott ingatlanok mintegy 10%-át külföldi befektetők vásárolnák meg. Ez az ország számára legalább nyolc milliárd euró bevételt jelentene. Évente az országban több, mint 300 ezer ingatlan kerül eladásra.

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: